Suojalasit

FBC Turun linjaus on, että D-juniori ja tätä nuorempien ikäluokkien kaikkien pelaajien tulisi käyttää SSBL:n hyväksymiä salibandyn suojalaseja.

Lisäksi F-juniori ja tätä nuoremmissa ikäluokissa suojalasit ovat pakolliset.

Joukkueen yhteisellä päätöksellä suojalasit voivat olla pakolliset myös vanhemissa juniori-ikäluokissa ja aikuisjoukkueissa.

Oikean mittainen maila

Oikean mittainen maila on keskeinen tekijä junioripelaajan taitojen kehittymisessä sekä myös salibandyn turvallisuuden kannalta.

Ylipitkillä mailoilla pelattaessa syntyy usein turhia vaaratilanteita ja lisäksi palloa on huomattavasti vaikeampi hallita sekä pahimmillaan ylipitkä maila estää oikeanlaisen tekniikan kehittymisen lapselle.

Salibandymailan lyhentäminen ja käyristäminen kuuluu jokaisen junioripelaajan perustaitoihin, mutta nuorimmilla lapsilla tähän tarvitaan vielä aikuisten apua.

HUOM Taulukkoa tärkeämpi muistisääntö on, että oikean mittainen maila ylettyy noin 3cm ylitse navan!

Ohjeellinen taulukko oikean pituiselle mailalle:
Lapsen pituus 100cm     => varsiputken pituus    alle 65 cm
Lapsen pituus 110cm     => varsiputken pituus    65 cm
Lapsen pituus 120cm     => varsiputken pituus    70 cm
Lapsen pituus 130cm     => varsiputken pituus    75 cm
Lapsen pituus 140cm     => varsiputken pituus    80 cm
Lapsen pituus 150cm     => varsiputken pituus    85 cm
Lapsen pituus 160cm     => varsiputken pituus    90 cm
Pituus 170cm               => varsiputken pituus    92,5 cm
Pituus 175-185cm         => varsiputken pituus    95 cm
Pituus 185-195cm         => varsiputken pituus    100 cm
Pituus 190cm ->           => varsiputken pituus    104 cm

Varren lyhentäminen

On suositeltavaa, että vartta lyhennetään aina varren yläpäästä. Tämä vaatii gripin irroittamisen sekä tupissa olevan pienen naulan poistamisen esim. ruuvimeisselin kärjellä. Lyhennyksen jälkeen tupin voi kiinnittää kuumaliimalla ja laittaa gripin takaisin paikalleen.

Jos et itse osaa lyhentää mailaa, niin pyydä apua joukkueesi valmentajalta, ohjaajalta, joukkueenjohtajalta tai huoltajalta. Tarvittaessa Sport Gardenin varastosta löydät kuumaliimapistoolin ja kuumailmapuhaltimen.

Mailan lyhentämistä varren alapäästä ei suositella, koska salibandyn säännöissä on pykälä ns. teknisestä aloitusmerkistä, joka tulee olla jokaisessa kansainvälisen salibandyliiton IFF:n hyväksymässä mailassa. Aloitusmerkki on 25cm päässä varren tyvestä ja alakättä on pidettävä aloitustilanteessa merkin yläpuolella.

Lavan käyristäminen

Lapa käyristetään lämmittämällä sitä sopivasti vuoron perään molemmilta puolilta kuumailmapuhaltimella tai liedellä. Ennen käyristystä suojaa kätesi työhansikkaalla tai lapasella ja varmista, että lapa on riittävästi lämmennyt. Älä kuitenkaan päästä lapaa sulamaan! Väännä lapa tämän jälkeen oikeaan muotoon. Jäähdytä lapa nopeasti kylmässä vedessä tai lumessa, niin muoto jää pysyväksi.

Muistathan, että lapa ei saa olla yli 3cm käyrempi. Lavan käyryys mitataan asettamalla maila makaamaan tasaiselle alustalle lavan puoli alaspäin ja mittaamalla etäisyys lavan sisäreunan korkeimmasta kohdasta lattiaan tai pintaan jolla maila makaa. 

Lavan vaihto

Lapa irroitetaan ruuvaamalla irti lavan yläosassa olevat ruuvit ja tarvittaessa lämmittämällä lapaa, niin että kuumaliima irtoaa.

Lapaa kiinnitettäessä takaisin ruuvia varten ei tarvitse tehdä uutta reikää. Ruuvi porautuu kiinni varteen, kun ruuvin kiinnityksen saa alulle hyvällä ruuvimeisselillä ja riittävällä voiman käytöllä. Ole kuitenkin varovainen! On myös mahdollista tehdä ruuville alku esim. naulalla tai piikillä.

Jos ruuvin laittaa vanhoihin ruuvireikiin, avuksi tarvitaan myös esim. kuumaliimaa, jotta lapa ei pyöri varressa. Jos haluaa varmistua, että lapa ei pyöri, ruuvin lisäksi voi laittaa kuumaliimaa kuumaliima-pistoolilla hieman lavan holkkiosan sisälle.     

Osassa mailoista varren yläosan on ovaalin muotoinen, joten muista kiinnittää lapa oikeaan asentoon suhteessa varteen.